Σύμφωνα με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας του 2020, ένας Ρώσος πρόεδρος θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο, ως απάντηση σε επίθεση με χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής ή στη χρήση συμβατικών όπλων κατά της Ρωσίας «όταν απειλείται η ύπαρξη του κράτους».
Ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα εκτοξεύσει απειλές για χρήση πυρηνικών κατά των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουκρανίας, προκειμένου να αποτρέψει την δυτική βοήθεια στο Κίεβο. Και ίσως να τις εννοεί.
Σύμφωνα με απόρρητα αρχεία που είδαν οι Financial Times, η Μόσχα έχει εκπαιδεύσει το ναυτικό της να στοχεύει με πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές βαθιά μέσα στην Ευρώπη σε μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ,
Χάρτες με στόχους τόσο απομακρυσμένους όσο η δυτική ακτή της Γαλλίας και το Barrow-in-Furness στο Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφονται λεπτομερώς σε ενημερωτική παρουσίαση για τα στελέχη του Ρωσικού στρατού, που προηγήθηκε της εισβολής πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.
Οι FT έχουν ήδη δημοσιεύσει στο παρελθόν, από τα ίδια απόρρητα ρωσικά στρατιωτικά αρχεία, ότι η Μόσχα είχε προβάρει τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, στα πρώτα στάδια μιας σύγκρουσης με μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις, δείχνουν πώς η Ρωσία οραματιζόταν μια σύγκρουση με τη Δύση που θα έφτανε πολύ πέρα από τα άμεσα σύνορα του ΝΑΤΟ, σχεδιάζοντας μια σειρά από συντριπτικά πλήγματα σε όλη τη δυτική Ευρώπη. Τα έγγραφα παραδόθηκαν στους FT από δυτικές πηγές.
Τα αρχεία, που καταρτίστηκαν μεταξύ 2008 και 2014, περιλαμβάνουν έναν κατάλογο στόχων για πυραύλους που μπορούν να φέρουν είτε συμβατικές κεφαλές είτε τακτικά πυρηνικά όπλα.
Οι Ρώσοι αξιωματικοί υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης πυρηνικών πλήγματα σε πρώιμο στάδιο.
Η παρουσίαση δείχνει επίσης ότι η Ρωσία έχει διατηρήσει την ικανότητα να μεταφέρει πυρηνικά όπλα σε πλοία, μια ικανότητα που σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες ενέχει σημαντικούς πρόσθετους κινδύνους κλιμάκωσης ή ατυχημάτων.
«Aιφνίδια, προληπτικά» και «μαζικά πυραυλικά πλήγματα»
Στα έγγραφα σημειώνεται, ότι η «υψηλή ευελιξία» του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, του επιτρέπει να διεξάγει «αιφνίδια, προληπτικά» και «μαζικά πυραυλικά πλήγματα, από διάφορες κατευθύνσεις» ενώ προστίθεται, ότι τα πυρηνικά όπλα προορίζονται «κατά κανόνα για χρήση σε συνδυασμό με άλλα μέσα καταστροφής» για την επίτευξη των στόχων της Ρωσίας.
Αναλυτές που εξέτασαν τα έγγραφα δήλωσαν ότι συνάδουν με τον τρόπο με τον οποίο το ΝΑΤΟ αξιολογεί την απειλή πυραυλικών πληγμάτων μεγάλου βεληνεκούς από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό και την ταχύτητα με την οποία η Ρωσία πιθανώς θα καταφύγει σε πυρηνική χρήση.
Οι στόχοι
Οι χάρτες, απεικονίζουν ένα ενδεικτικό δείγμα από 32 νατοϊκούς στόχους στην Ευρώπη.
Οι στόχοι του ρωσικού στόλου της Βαλτικής βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στη Νορβηγία και τη Γερμανία – συμπεριλαμβανομένης της ναυτικής βάσης στο Μπέργκεν, καθώς και εγκαταστάσεων ραντάρ και εγκαταστάσεων ειδικών δυνάμεων.
Στους στόχους επίσης περιλαμβάνεται και η αμυντική βιομηχανία , όπως το ναυπηγείο υποβρυχίων στο Barrow-in-Furness στη βορειοδυτική Αγγλία.
«Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες οι στόχοι που έχουν χαρτογραφηθεί»
Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Άλμπερκ, πρώην διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Όπλων, Αφοπλισμού και Μη Διάδοσης Όπλων Μαζικής Καταπολέμησης του ΝΑΤΟ, ο οποίος εργάζεται τώρα στο Κέντρο Στίμσον, το δείγμα αυτό αποτελεί ένα μικρό μέρος «εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, στόχων που έχουν χαρτογραφηθεί σε όλη την Ευρώπη συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών στόχων και στόχων κρίσιμων υποδομών».
«Η αντίληψή τους για τον πόλεμο, είναι ο ολοκληρωτικός πόλεμος», δήλωσε ο Τζέφρι Λιούις, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury στο Μοντερέι, ο οποίος ασχολείται με τον έλεγχο των εξοπλισμών.
«Πλήγμα επίδειξης»
Στην ενημερωτική έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στην επιλογή του λεγόμενου «πλήγματος επίδειξης», δηλαδή της πυροδότησης ενός πυρηνικού όπλου σε μια απομακρυσμένη περιοχή πριν από μια πραγματική σύγκρουση με σκοπό την τρομοκράτηση των δυτικών χωρών.
«Θέλουν ο φόβος της χρήσης ρωσικών πυρηνικών όπλων να είναι το μαγικό κλειδί που ξεκλειδώνει τη δυτική συναίνεση», τόνισε ο Άλμπερκ.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν επίσης ότι η Ρωσία έχει διατηρήσει τη δυνατότητα να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα σε πλοία παρά τη συμφωνία του 1991 μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ για την απομάκρυνσή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ