Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πολλών υπηρεσιών στην Ελλάδα συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο στο 3% σε ετήσια βάση από 2,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.
Στην Ευρωζώνη, ο μέσος πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 2,6% από 2,5%, ήταν δηλαδή χαμηλότερος από αυτόν της Ελλάδας.
Αύξηση 5% στις τιμές των υπηρεσιών
Οι τιμές των υπηρεσιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν 5% έναντι αύξησης 4,4% τον Ιούνιο και 3,4% τον Μάιο, ακολουθώντας μία έντονα ανοδική πορεία, ενώ στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκαν στο 4% από 4,1% τον Ιούνιο.
Οι υπηρεσίες που αφορούν στα πακέτα διακοπών και τα καταλύματα αυξήθηκαν 9,9%, όσο και τον Ιούνιο, έναντι αύξησης μόλις 3,5% τον Μάιο, ενώ αντίθετα στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν σημαντικά λιγότερο (5,5% από 6,9% τον Ιούνιο).
Οι αυξήσεις σε εστιατόρια και καφέ
Σημαντικός ήταν ο αντίκτυπος στον γενικό πληθωρισμό από τις αυξήσεις στις τιμές των εστιατορίων και των καφέ στην Ελλάδα κατά 6,8% από 5,3% τον Ιούνιο, ενώ στην Ευρωζώνη οι τιμές αυτές αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό 4,7%.
Οι υπηρεσίες που αφορούν στην αναψυχή, περιλαμβανομένων αυτών για την προσωπική περιποίηση και επισκευές, αυξήθηκαν 7,1% από 6,1%, ενώ στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκαν (αύξηση 4,8% από 5,1%, αντίστοιχα).
Οι τιμές των μεταφορικών υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,3% από 4% τον Ιούνιο, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκαν στο 4% από 4,3%.
Μείωση στις τιμές τηλεπικοινωνιών
Από την άλλη πλευρά, οι τιμές για τις υπηρεσίες που αφορούν στη στέγαση επιβραδύνθηκαν οριακά στο 3% από 3,1% (στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 3,4% από 3,3%) και οι τιμές για τηλεπικοινωνίες μειώθηκαν 0,4% - όπως και στην Ευρωζώνη - έναντι μείωσης 0,6% τον Ιούνιο.
Οι αυξήσεις στην ενέργεια και τα τρόφιμα
Στην αύξηση του πληθωρισμού στο 3,5% στην Ελλάδα τον Ιούλιο συνέβαλε η αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 1,4%, μετά από συνεχόμενες μειώσεις τους προηγούμενους μήνες, λόγω των υψηλότερων τιμών στο ρεύμα.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 1,2% έναντι αύξησης 1% τον Ιούνιο, ελαφρά λιγότερο από την Ευρωζώνη (αύξηση 1,4% έναντι 1,6% τον Ιούνιο). Ο πληθωρισμός για τα κατεργασμένα τρόφιμα παρέμεινε σταθερός στο 3,1%, ενώ για τα νωπά τρόφιμα μειώθηκε 1,2% έναντι μείωσης 1,7% τον Ιούνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ