ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτός πόλεμος με τρία στρατόπεδα σε θέσεις μάχης-Νεολογία.gr

Breaking

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτός πόλεμος με τρία στρατόπεδα σε θέσεις μάχης

 


Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή, θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με τον Παύλο Πολάκη να θέτει θέμα ηγεσίας, τους εκπροσώπους των 87 να αποχωρούν από την ψηφοφορία εκτοξεύοντας φαρμακερά βέλη κατά του προέδρου και τον Στ. Κασσελάκη να στέλνει αυστηρά μηνύματα στους επικριτές του. Οι εξελίξεις έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, παρασύροντας το κόμμα σε μία δίνη εσωστρέφειας εν όψει του καταστατικού συνεδρίου του Οκτωβρίου.

Θέμα ηγεσίας από τον Π. Πολάκη – «Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και σύντομα»

Κλιμακώνοντας την κριτική που είχε ασκήσει στην ηγεσία τις περασμένες ημέρες με αιχμή το θέμα της Αθηνάς Λινού, ο Παύλος Πολάκης προχώρησε σε ευθεία αμφισβήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ο ίδιος είχε στηρίξει κατά την ανάδειξή του στην προεδρία του κόμματος. Υποστήριξε ακόμη πως σήμερα το κόμμα «παράγει πολύ περισσότερη παραπολιτική ύλη από πολιτική γραμμή» καταλογίζοντας στην ηγεσία ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση.

«Με την κατάσταση που έχουμε αυτή τη στιγμή στο κόμμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σοβαρή διεκδίκηση μίας μεγάλης κυβερνητικής αλλαγής» ανέφερε κατά την παρέμβασή του τονίζοντας πως «χρειάζονται αλλαγές και σύντομα» και διαβεβαιώνοντας πως ο ίδιος «θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί γι’ αυτό».

«Δεν θα τα βροντήξω ποτέ. Όποιος θέλει ας κινήσει τις διαδικασίες» φέρεται να είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των 87: «Δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες που ευτελίζουν το κόμμα»

Εκρηκτική όμως ήταν και η συνέχεια της συνεδρίασης, με οκτώ εκπροσώπους της ομάδας των «87» να αποχωρούν διαμηνύοντας: «Δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις, που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το κόμμα μας».

Σε κείμενό τους τα οχτώ μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και ειδικότερα η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Ζωή Καρκούλια και η Ελένη Συμεωνίδου εγκάλεσαν την ηγεσία για απόκρυψη στοιχείων γύρω από τα οικονομικά του κόμματος και στηλίτευσαν τους χειρισμούς απέναντι στους εργαζόμενους των κομματικών ΜΜΕ. Υποστήριξαν ακόμη πως «η παραίτηση του συντρόφου και διακεκριμένου επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου, έγινε για λόγους αλλότριους, από την μη θεσμική αναφορά του, ότι παραιτείται για να παραδώσει σε πρόσωπο της επιλογής του, ακόμη και αν αυτό είναι το πρόσωπο του προέδρου» τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «είναι ένα θεσμικό κόμμα και δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζει το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό του, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου επικρατείας, να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται».

Στ. Κασσελάκης: Όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος

Ακολούθησε η πύρινη ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος, απαντώντας στους επικριτές του, τους κάλεσε – εφόσον θέλουν «έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ισορροπίες και την ακινησία που είχαν συνηθίσει, να επιλέξουν υποψήφιο και να θέσουν θέμα ηγεσίας ευθέως και δημόσια».

Ανταποδίδοντας τα βέλη των «87» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «λυπηρή και κατώτερη των περιστάσεων» την στάση τους σχολιάζοντας πως «την ώρα που ο κόσμος ανά τη χώρα αποδοκιμάζει τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του, κάποιοι φρόντισαν πάλι να δώσουν ανάσες στο καθεστώς Μητσοτάκη».

Αποκρούοντας δε τα πυρά για τα κομματικά ΜΜΕ σημειώνοντας: «Μιλούν για αποφάσεις που ‘ευτελίζουν το κόμμα’ και ισχυρίζονται ότι δεν έφερα καμία πρόταση για τα ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι για ένα κόμμα που μειώθηκε η χρηματοδότησή του από τα 8 εκατ. ευρώ στα 4,3 εκατ. και στα ΜΜΕ πηγαίνουν τα 4 εκατ., η βιωσιμότητα απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Επειδή όμως ενδεχομένως να υπήρχε κάποια λύση που δεν είχα σκεφτεί, ζήτησα από τους 8 σε προηγούμενη συνεδρίαση, να φέρουν εναλλακτικό σχέδιο για τα ΜΜΕ. Φυσικά, δεν έφεραν τίποτα. Αυτό όμως που μπορεί να υπάρξει ως λύση εκτάκτου ανάγκης αυτή τη στιγμή για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ, είναι η συντροφική συνεισφορά. Είπα σήμερα στα μέλη της Π.Γ.: “συνεισφέρετε με το μέγιστο ποσό που μπορείτε, και θα βάλω προσωπικά το διπλάσιο του συνόλου, προκειμένου να πληρωθούν μισθός και επίδομα αδείας”. Αποχώρησαν και κατήγγειλαν. Άρα τι θέλουν; Να σκάσει η οικονομική βόμβα που παρέλαβα στα χέρια μου;».

Εξέφρασε όμως την οργή του και για την στάση τους σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εισόδου του στη Βουλή: «Πώς μπορεί στελέχη ενός κόμματος να μη θέλουν -ή έστω να μην εύχονται σε μία ανακοίνωση- την είσοδο του Προέδρου τους στη Βουλή; Πώς μπορεί στελέχη ενός κόμματος να μη συνεισφέρουν για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων στο κόμμα, όταν γνωρίζουν την τραγική οικονομική κατάσταση του κόμματος; Πώς μπορεί -ακόμα- στελέχη να είναι εξαφανισμένα στην πύρινη καταστροφή και να ποστάρουν φωτογραφίες από τα χωριά τους, την ώρα που βρισκόμασταν επί πέντε μέρες στο πεδίο και από δομή σε δομή; Αυτά μπορούν να συμβούν μόνο σε δύο περιπτώσεις: Όταν κάποιοι δε νιώθουν το κόμμα, κόμμα τους. Όταν κάποιοι δε νιώθουν τον πρόεδρο, πρόεδρό τους» τόνισε.

Κάλεσε δε τους «87», «αντί να αποχωρούν από συνεδριάσεις εκδίδοντας κείμενα που μας διαιρούν, να κοιτάξουν μέσα τους και να αναλογισθούν πού ανήκουν συναισθηματικά, πολιτικά και ηθικά. Στον ΣΥΡΙΖΑ; Ή σε κάποιο κόμμα που ακόμα δεν έχει γίνει και περιμένουν το σήμα ώστε να αποχωρήσουν ομαδικά στο όνομα μίας διαπλεκόμενης νεφελώδους ‘Μεγάλης Κεντροαριστεράς’;», αναφορά που φωτογραφίζει εμμέσως την πλευρά του Αλ. Τσίπρα.

Στην ανάρτησή του πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στον Παύλο Πολάκη, επισημαίνοντας πως ο βουλευτής Χανίων «μίλησε σε πολιτική βάση» και σημειώνοντας πως ήδη «ερευνά προσωπικά» το θέμα Λινού, για το οποίο «θα αποφασίσει νηφάλια όταν θα έχει τα πλήρη στοιχεία». Ανέφερε ακόμη πως θα συναντηθεί με τον Παύλο Πολάκη, «όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα».

Σκληρή απάντηση από τους «87»

Η πλευρά των 87 αντέδρασε έντονα στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας: «Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται, μιας και για μια ακόμη φορά έθεσε μόνος του θέμα ηγεσίας, μέσω βραδινών αναρτήσεων, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, στην συνεδρίαση της ΠΓ, που ειπώθηκαν τα πάντα δήλωνε ότι δεν σηκώνει το γάντι».

Tα επόμενα κρίσημα ορόσημα στην εσωκομματική διαμάχη

Μέσα σε αυτό το κλίμα το βλέμμα στρέφεται στις επικείμενες κρίσιμες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. Όλα δείχνουν ότι το κόμμα θα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί καθώς πλησιάζουν τα επόμενα κρας τεστ, με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις αρχές Σεπτεμβρίου και το καταστατικό συνέδριο του κόμματος που είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΒΟΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ