Υποχώρηση και επίθεση φιλίας από τον Κασσελάκη στην ομάδα Πολάκη - Νεολογία.gr

Breaking

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Υποχώρηση και επίθεση φιλίας από τον Κασσελάκη στην ομάδα Πολάκη

Έχει μια μοναδική ικανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέπει την κρίση στο εσωτερικό άλλων κομμάτων, σε ολόδική του, και δη, τον τελευταίο (πολύ) καιρό , με πρωτοβουλία της ίδιας της ηγεσίας του. Πιο συγκεκριμένα, του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη.



Ό,τι διημείφθη στο εσωτερικό του κόμματος από το βράδυ της Πέμπτης ( όταν ο κ. Κασσελάκης έστειλε "φιρμάνι" στους βουλευτές του πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει το γάμο ομοφύλων επ απειλή διαγραφής όσων δεν τηρήσουν τη γραμμή) έως και χθες το μεσημέρι, όπερ και έληξε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του, είναι απολύτως αποκαλυπτικό της κρίσης χωρίς τέλος που διέρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Χρονικό και παρασκήνιο

1. Την Πέμπτη ο Στέφανος Κασσελάκης διαμήνυσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, έστω και αν αυτό είναι "ατελές" , επιβάλλοντας κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του.

2. Την Παρασκευή, συνεδρίασε η ΠΓ όπου διατυπώθηκαν διαφωνίες από στελέχη υπεράνω υποψίας -έως εκείνη τη στιγμή-, όπως ο Π. Πολάκης. Το ίδιο απόγευμα, η Εκπρόσωπος Τύπου Δ. Αυγέρη, με δήλωσή της "μαλάκωσε" το θέμα της κομματικής πειθαρχίας.

Σε τέτοιο βαθμό το μαλάκωσε ώστε επί της ουσίας, να δίνεται η εικόνα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει πίσω υπό το βάρος των αντιδράσεων στην επιβολή της κομματικής πειθαρχίας. Όπερ εξόργισε τον κ. Κασσελάκη , ο οποίος "αδιαμεσολάβητα" ( μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα) την άδειασε και δη ηχηρά. Ξανά στο τραπέζι η κομματική πειθαρχία από την Κουμουνδούρου.

3. Τότε είναι που έπεσαν τα φώτα στη διαφωνία που εξέφρασε ο Παύλος Πολάκης στην Πολιτική Γραμματεία ( έως εκείνη τη στιγμή δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην παρέμβασή του): Ο "υπερτομεάρχης" του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικός μέντορας του κ. Κασσελάκη είπε ( σε ελεύθερη απόδοση) πως για το θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων δεν μπορεί να συζητήσει κανείς σε τόπους με υψόμετρο από 300 μέτρα και πάνω. Κοινώς, οι αντιδράσεις που δοκιμάζει και από τους ψηφοφόρους του είναι έντονες.

4. Το παρασκήνιο μια άγνωστης εν πολλοίς κόντρας των δύο, ξετυλίχθηκε ουσιαστικά από τον ίδιο τον πρόεδρο με την αναφορά του στο "άνοιγμα" των εργασιών της ΚΕ το πρωί του Σαββάτου πως "στα βουνά η Αριστερά πολεμά και δεν κρύβεται" ( απάντηση από βήματος ΚΕ στα όσα υποστήριξε ο Π. Πολάκης στην ΠΓ) αλλά και την αναφορά του " όποιος δε συμφωνεί να σηκωθεί τώρα". Από το περιβάλλον της ηγεσίας μάλιστα έγινε γνωστό παράλληλα ότι ειδοποιήθηκε μέσω τρίτου ο Π. Πολάκης ότι εάν δεν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, θα διαγραφεί.


5. Δεν αντέδρασε δημόσια ο "αψύς" βουλευτής και δεν έλαβε τον λόγο ούτε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ΚΕ. Λιγότερες από 24 ώρες μετά όμως, μάλλον "ζύγισε" τα δεδομένα ο Στ Κασσελάκης και αποφάσισε να εκτονώσει την κόντρα του με το νούμερο 2 της Κουμουνδούρου:

Επιχειρώντας να επιχειρηματολογήσει υπέρ της απόφασής του να καταρτιστεί το ευρωψηφοδέλτιο μέσω υποψηφιοτήτων, αγνώστων μελών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον ηλεκτρονικά στο isyriza, κατά τη δευτερολογία του ( αυτή δε μεταδόθηκε ζωντανά όπως η πρωτολογία το πρωί του Σαββάτου), είπε χαρακτηριστικά: Εάν δεν γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη, δεν θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ονομαστική αναφορά στον πολιτικό του μέντορα, ερμηνεύτηκε, δικαίως ως "χείρα φιλίας" και σήμα "ανακωχής".

Στο δια ταύτα, παραμένει θολό το τοπίο για το εάν θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία στην ψηφιση του νομοσχεδίου ( σ.σ "θα πάρω τις αποφάσεις μου" εάν κάποιος δεν το ψηφίσει, είπε) αλλά αυτό είναι ένας ακόμη κρίκος στη μακρά αλυσίδα της ρηγμάτωσης που επικρατεί μεταξύ ηγεσίας, ηγετικής ομάδας και βουλευτών- στελεχών: Κοινώς, έως τις ευρωεκλογές, θα γραφτούν πολλά ακόμη επεισόδια, με κοινό τόπο το μοτιβο Κασσελάκη: Εγώ αποφασίζω, εσείς υλοποιείτε.

Επόμενος σταθμός, το "τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες", το προσεχές σαββατοκύριακο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το " bonding" ( βάθυνση των δεσμών) που έταξε η ηγεσία αιτιολογώντας γιατί πήρε αυτή την πρωτοβουλία για συνεδρίαση εκτός των αθηναικών τειχών, ακούγεται μάλλον υπερφιλόδοξο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here